Dret per a cuidar la infància
Proposta d’apoderament a través del Dret dirigida a persones que cuiden infants
Cuidar la infancia també vol dir…
Cuidar a la mare mentre està embarassada.
Cuidar a la mare mentre està donant a llum.
Cuidar i ajudar a la família.
Saber quines són les meves responsabilitats com a pare i mare d’un infant.
Saber quines decisions puc prendre en l’àmbit sanitari i educatiu, i a quines puc ser obligada.
Conèixer els drets del menor d’edat i defensar-los.
Conduir qualsevol procés de separació amb sensatesa i orientar-lo cap a una reestructuració familiar que permeti la pau i la cura de l’infant.
Cuidant els nostres fills i filles, moltes vegades dubtem sobre com actuar dins els hospitals, les escoles, la pròpia família, l’entorn… De vegades sentim que faríem les coses d’una manera determinada, però no ho fem perquè no sabem si podem fer-ho, perquè “no és com normalment es fa”, per por davant una amenaça…
Conèixer els drets que tenim i que no tenim, haver pensat i haver parlat sobre les pors, les seguretats, els dubtes, les opcions, les preguntes, les respostes, les situacions, les estratègies… tot això ens pot ajudar a actuar amb més confiança.
Us proposem una formació dividida en cinc mòduls, que podeu escollir i combinar en funció de les vostres necessitats.
Mòdul 1. Qui és qui?
Mòdul imprescindible i bàsic. Permet a la persona situar-se dins els sistemes en què s’ha de moure: familiar, legal i social. Ens farem les preguntes bàsiques per a afrontar situacions pràctiques i les entrenarem. Entendrem quina és la diferència entre les potestats públiques i el poder personal, qui és responsable de què. Participant en aquest mòdul s’obtenen recursos personals per a defensar jurídicament les decisions que prenem en la cura dels nostres fills i filles.
Mòdul 2. Dret, naixement i curs de l’infant.
Mòdul interessantíssim. Des de la perspectiva del dret sanitari, veurem quins són els nostres drets en relació al part, com podem fer valer la nostra voluntat, què és un pla de part des del punt de vista legal, com fer-lo, què és el consentiment informat i en quins (pocs) casos el personal sanitari pot actuar sense el nostre permís, de qui és l’historial mèdic i qui és el responsable del menor mentre es troba en un centre hospitalari.
Veurem també quins són els drets laborals durant l’embaràs, el naixement d’un fill o malaltia del mateix.
Mòdul 3. Dret i Alletament.
Veurem què fer quan ens “conviden” a alletar al nostre fill fora d’un establiment públic o privat, quina és la situació de les “sales de lactància” i també quins són els drets laborals i sanitaris en relació amb la lactància.
Mòdul 4. Dret i educació.
Treballarem algunes situacions relacionades amb la tria de centre escolar, què fer en casos de desacord entre progenitors i personal de l’escola, amb el “tema dels bolquers” dels infants que encara en fan servir o que no en fan servir però encara no “controlen” els esfínters. Finalment, també abordarem la situació en què es pot trobar la persona que es plantegi educar sense escolaritzar.
Mòdul 5. Dret i familia. Veurem quina és la relació legal que ens uneix a pares i a fills, quina és la situació jurídica dels avis, quina la responsabilitat dels pares i mares. Què és la pàtria potestat, què és la custòdia, quines decisions ho són en l’exercici d’una o altre. Reflexionarem sobre la família i, sobretot, explorarem com conduir legalment una separació cap a la reestructuració familiar i posant el focus en la cura dels infants.
No cal saber dret, ni tenir formació específica, per a participar! N’hi ha prou amb voler conèixer.
Si sou associació, familia, grup de criança, comunitat educativa, AFA, grup d’amigues, penseu que el nombre de participants màxim, per a funcionar bé, és de 20 persones.
El taller es pot fer a La Troca (Malgrat de Mar) o al lloc on vosaltres proposeu.
Vull més informació
Crèdits fotogràfics: Foto mòdul 1: Photo by koelnblogging.com on Foter.com / CC BY Foto mòdul 2: Photo by Dogan Kokdemir on Foter.com / CC BY-NC-ND Foto mòdul 4: Photo by torbakhopper on Foter.com / CC BY-ND Foto mòdul 5: Photo by Childrens Book Review on Foter.com / CC BY